BE4: La immunitat i la reproducció

1 INTTRODUCCIÓ

 

Explorem – 40′

Mira el vídeo següent i respon a les preguntes proposades amb veu alta. 

 

1 Què són els anticossos?

2 Quina diferència hi ha entre una vacuna i un antibiòtic?

3 El gelocatil és una vacuna, un antibiòtic o alguna altra cosa?

2 LES DEFENSES DE L’ORGANISME: EL SISTEMA LIMFÀTIC

Sintetitzem – 30′

https://app.emaze.com/@AFFIWCLW/3resobe4sistema-limfticPowered by emaze

 

3 LES DEFENSES DE L’ORGANISME: EL SISTEMA IMMUNITARI

Sintetitzem – 30′

https://app.emaze.com/@AFFFWIIQ/3resobe4siPowered by emaze

Avaluem – 60′

 1. Obra el document adjunt següent i realitza les tres activitats de competències bàsiques. No cal dibuixar els gràfics ni el mapa els apunts però cal anotar l’enunciat de les preguntes. 3eso.immunitat
 2. Omple el següent adjunt ( qüestionari redes)  mirant el vídeo de Redes

4 LA REPRODUCCIÓ: L’APARELL REPRODUCTOR MASCULÍ

Sintetitzem – 60′

Fes servir els adjunts que t’haurà repartit el professor per sintetitzar les parts més importants de l’aparell reproductor.

______________________________________________________

 

Com ja sabem, en l’espècie humana la reproducció és sexual i necessita la unió de dos gàmetes per formar un nou individu. Quan s’uneixen es “barreja” el material genètic de l’òvul i l’espermatozoide. Aquest apartat el desenvoluparem el proper curs.

Com és l’estructura de l’aparell reproductor masculí?

Consta de les parts següents:

 1. Vista lateral de l’aparell reproductor masculí

  Testicles: Dues glàndules que fabriquen els espermatozoides i la testosterona. Situats a dins una bossa anomenada escrot.

 2. Vies genitals:  epidídim i conductes deferents, els quals recullen els espermatozoides i els transporten des dels testicles a l’exterior per l’uretra.
 3. Glàndules annexes: pròstata i vesícules seminals.  Elaboren secrecions que permeten la maduració dels espermatozoides i els serveixen de vehicle. El conjunt d’espermatozoides i d’aquestes secrecions constitueix el semen.
 4. Penis: És l’òrgan extern que permet dipositar els espermatozoides a la vagina femenina. Està format per teixit erèctil que durant l’excitació sexual es dilata, per la gran afluència de sang i produeix l’erecció. L’extrem del penis, o gland, està protegit per replec de la pell fi i mòbil que s’anomena prepuci.

Per saber-ne més:  Cal tenir cura de la higiene 

Quan et dutxis, has d’enretirar el prepuci, que cobreix el penis, i netejar-lo bé ja que pot constituir un focus freqüent d’infeccions. Aquestes infeccions es poden transmetre per la uretra i arribar a la bufeta urinària. Algunes vegades, l’obertura del prepuci és tan estreta que no permet el pas del gland. Aquest problema, conegut com a fimosi, es resol amb una operació quirúrgica senzilla, la circumcisió. Aquesta operació consisteix a tallar la pell del prepuci perquè el glan quedi al descobert


ACTIVITATS

 1. Per què els testicles estan situats fora de la cavitat abdominal?
 2. Quina importància et sembla que té que els espermatozoides es puguin moure?

 

5 REPRODUCCIÓ: L’APARELL REPRODUCTOR FEMENÍ

L’aparell reproductor femení és l’encarregat de produir els òvuls i les hormones sexuals femenines.

Consta de les parts següents:

 • Aparell reproductor femení

  Ovaris: Són dues glàndules situades a cada costat de l’úter. Fan uns 4 cm de llarg. Produeixen els òvuls i les hormones sexuals femenines (estrògens i progesterona).

 • Vies genitals: Les trompes de Fal·lopi, l’úter i la vagina. Les primeres són conductes que transporten els òvuls des dels ovaris fins a l’úter. Per la seva banda, aquest, és un òrgan musculós i buit on es desenvolupa l’embrió fins el naixement. Està situat entre la bufeta i el recte i té la mida duna pera. La vagina, al seu torn, és un conducte de parets elàstiques que comunica l’úter amb l’exterior.

 

 • Òrgans genitals externs, o vulva. Està formada pels llavis majors i els llavis menors que protegeixen l’orifici vaginal, l’orifici uretral i el clítoris. El clítoris és un petit òrgan erèctil amb nombroses terminacions nervioses sensitives.

 

 

Per saber-ne més. La pubertat i la higiene en la dona

La pubertat

La pubertat en la dona comença un xic abans que en l’home, entre els 11 i els 13 anys. Els ovaris comencen a produir òvuls i a secretar hormones sexuals femenines, que seran les responsables del creixement i la maduració dels òrgans genitals i de l’aparició dels caràcters sexuals femenins. Comença també la menstruació o regla. Les primeres regles són irregulars, però quan els índexs d’hormones s’estabilitzen, el procés es regularitza i acostuma a anar acompanyat de dolor abdominal.

Consells per la cura de l’aparell reproductor femení

– Has d’anotar les dates i la durada de les regles per conèixer el teu cicle menstrual.

– Si la regla és molt forta, el metge et pot recomanar algun tractament pal·liatiu

– Has d’extremar la higiene dels teus òrgans genitals. Quan et dutxis has de retirar els llavis majors i netejar bé tota la zona genital. Per evitar infeccions pel pas de gèrmens de l’anus a la vagina, has de netejar-te sempre de davant cap a endarrere després d’anar al lavabo.

EL CICLE MENSTRUAL FEMENÍ

T’atreveixes a fer el resum del cicle menstrual mirant un vídeo… Practica! (més avall tens el que he destacat de l’apartat per si no pots completar tota la informació).

Bona sort

quequicom

Temporització 40 minuts

Els òvuls s’alliberen a intervals regulars, d’uns 28 dies, des de la pubertat fins a la menopausa. La finalitat dels canvis que es donen en el cicle menstrual és la preparació de l’organisme per la implantació i el desenvolupament del possible embrió.

Fases

 • Fase preovulatòria: Els primers 14 dies. Acaba amb l’ovulació i l’expulsió de l’òvul cap a l’úter. L’ovulació passa a l’atzar només en un dels ovaris. Si l’òvul es troba amb un espermatozoide a la trompa de Fal·lopi pot ser fecundat.
 • Fase postovulatòria: Comprèn del 15 al 28 dia. L’òvul madura per preparar-lo per la fecundació. Si no hi ha hagut fecundació, el dia 28, la capa engruixida de l’úter, l’endometri, es destrueix i s’expulsa a l’exterior amb les restes de l’òvul. Aquest procés produeix una hemorràgia. coneguda com a regla.  Si hi ha fecundació, no es dóna el procés de menstruació.

 

ACTIVITATS

 1. Resumeix les parts de l’aparell reproductor masculí i femení fent servir l’adjunt següent. 3rESO.Reproduccio.resum aparells
 2. Si el primer dia del cicle menstrual d’una noia és el 7 de març, quin dia es produirà l’ovulació? Quins dies són els més fèrtils d’aquest cicle?
 3. Si la durada del cicle menstrual d’una noia és de 28 dies i l’últim dia de la regla ha estat el 10 de juny, quan tindrà lloc l’ovulació següent i la regla següent?
 4. Si a una dona li ve la regla a 14 anys i li desapareix als 52, quants òvuls haurà produït durant aquests anys?
 5. Activitat online: Desenvolupa l’activitat de l’enllaç següent (no cal anotar les respostes als apunts)                                                                                                                                  

6 MALALTIES DE TRANSMISSIÓ SEXUAL

Les malalties de transmissió sexual (MTS) són malalties infeccioses greus en què el contagi es produeix durant les relacions sexuals. Les vies principals de transmissió són les mucoses de la boca els òrgans genitals i l’anus. Són produïdes per bacteris, virus, fongs o altres paràsits.

Les MTS mes comunes són: la sida, l’hepatits B, la sífilis, la gonorrea, l’herpes genital i la candidiasi

Què has de saber sobre les MTS?

 • Són molt contagioses
 • No hi ha vacunes disponibles
 • Es poden contagiar diverses vegades
 • Símptomes: coïssor, picors, irritacions a la pell, dolor a l’orinar …
 • Si tens dubtes, consulta al metge
 • La millor manera d’evitar contagis: fent servir el preservatiu

Exemple de MTS: La SIDA

 

7 LA SEXUALITAT I ELS MÈTODES ANTICONCEPTIUS

Sexualitat i reproducció són termes diferents i no sempre van junts. Mentre la reproducció té per finalitat la procreació, la sexualitat és una part integrant de la personalitat de l’individu i representa una manera d’expressar l’afectivitat entre la parella, i una font de plaer. La majoria de les experiències sexuals que es tenen no són amb finalitat reproductiva. Tenir fills és una decisió important i ha de ser presa lliurement i responsablement. L’acceptació de les diverses formes de la sexualitat constitueix una manera de respectar la llibertat  individual.

Per saber-ne més… els mètodes anticonceptius

Activitat: utilitza l’adjunt que et lliurarà el professor per resumir els continguts visitant la següent pàgina web

Adjunt: 3r eso.resum contracepcio


ACTIVITATS

 1. Visita la web següent i escolta la cançó en format mp3. Què n’opines? Anota el teu punt de vista als apunts.
 2. Preparem l’examen.Preparemlexamen3rESO
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s